Fotocursus Zuidhorn

Geplaatst op

In 2018 en 2019 volgde ik de vervolgcursus bij Fotoschool Zuidhorn. Hieronder een overzicht van mijn invulling van de opdrachten die we tijdens de cursus kregen.

Tijdens de cursus leerden we omgaan met Lightroom voor het bewerken van foto’s en het ordenen van onze foto’s. Tijdens twee praktijkdagen kregen we andere uitdagende opdrachten (praktijkdag 1 en praktijkdag 2) en als afsluiting mochten we een kalender maken.

Macrofotografie

Opdracht fotocursus december/januari

Macrofotografie is het maken van foto’s waarbij het object dat gefotografeerd wordt minimaal zo groot afgebeeld wordt op de sensor als dat object is (1:1 factor). Bij een bloem van 1 cm wordt deze bloem minimaal afgebeeld met het formaat van 1 cm. Met behulp van macroringen, macrolenzen, omkeerringen en macrovoorzetlenzen kan men macrofoto’s maken.

Hieronder mijn foto’s waarvan de meeste macrofoto’s zijn (gemaakt met macroringen) en een aantal foto’s met een 2:1 factor (wat feitelijk close-up fotografie is in plaats van macro).

Reportagefotografie

Opdracht fotocursus november

De opdracht was het maken van een beeldverhaal. De bedoeling was een persoonlijke en consequente stijl te handhaven. Het resultaat is een serie van 15 foto’s die het verhaal van een bushalte op een vroege novemberochtend vertelt.

Mijn favoriete ruimte

Opdracht fotocursus oktober

De opdracht was het uitbeelden van een plek waar je je thuis voelt. Het moet de kijker duidelijk maken wat ik voel op deze plek en er moest aandacht zijn voor het licht, standpunt en tijdstip.

Sportfotografie

Opdracht fotocursus september

Breng beweging in beeld. Ik ben op bezoek geweest bij twee sportverenigingen in de buurt. Bij Sportvereniging Eenrum heb ik foto’s gemaakt tijdens een training van heren recreatief volleybal. Daarnaast heb ik tijdens de eerste handbalwedstrijd van het seizoen bij Sportvereniging Merna te Leens foto’s gemaakt.

Familieportret

Opdracht fotocursus juli/augustus

Een familieportret in een natuurlijke omgeving, een uitdaging! Ik heb foto’s gemaakt tijdens de 30e trouwdag van mijn ouders.

HDR – High Dynamic Range

Opdracht fotocursus juni

Een HDR foto bestaat uit meerdere foto’s die samengevoegd zijn tot één beeld. De foto’s waaruit het beeld bestaat zijn op één aspect na identiek aan elkaar – scherpstelling, compositie, kader zijn bij elke foto gelijk, het enige verschil is de belichting. De foto’s worden onderbelicht, overbelichting en ‘juist’ belicht zodat in het uiteindelijke beeld alles zichtbaar wordt. Uit de onderbelichte foto halen we alle structuren, kleuren, vormen en het licht die in een normale foto (enigszins) overbelicht zijn – zoals een mooie wolkenpartij waar de zon doorbreekt. Uit de overbelichte foto halen we al die informatie die in een normale foto onderbelicht zijn, bijvoorbeeld dingen die in de schaduw staan. Met programma’s zoals Adobe Photoshop Lightroom of Photomatix voeg je de twee, drie of meer foto’s met de verschillende belichtingen samen tot een HDR-foto.

Panorama

Opdracht fotocursus april/mei

De opdracht van de fotocursus voor april en mei bestond uit het fotograferen van de onderdelen van de panorama, het stitchen (oftewel het aan elkaar zetten van de verschillende losse foto’s) en het (na)bewerken van de foto’s met Adobe Lightroom. Ik heb een aantal horizontale (de meest bekende vorm) en een aantal verticale panorama’s gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *